MOŽETE LI U DUBAIJU JESTI SVINJETINU I PITI ALKOHOL
Dubai gastronomija i cene.

Odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Ni autor ovog teksta nije mogao da veruje dok se nije sam uverio u prelepom i veličanstvenom Dubaiju. Bio sam smešten u jednom hotelu u Dubai marini i uđem u jedan od ugostiteljskih delova tog hotela i vidim na meniju . „pork lunch“ i „pork dinner“. Pitam konobara i dobijem odgovor „gospodine, postoje restorani ili hoteli koji traže dozvolu za tu vrstu mesa od vlasti, zbog velike koncentracije turista sa zapada i dobiju ili ne dobiju licencu za prodaju svinjskog mesa. Mi smo dobili“. Nisam probao svinjetinu u Dubaiju, jer sam želeo da u svakom pogledu poštujem zemlju domaćina, kao što inače radim, gde god se našao, pa tako i što se tiče gastronomije. Što se tiče alkohola, a ja kada kažem alkohol mislim na pivo, toga ima na mnogim mestima, ne naravno na svim. Svakodnevno ulicama Dubaija teče reka Rusa, Amerikanaca, Francuza, Engleza, Srba, Hrvata, iz svih delova sveta, što kao turisti, što onih koji rade u Dubaiju. Hladno pivo dobro dođe na vrućinama u Emiratima, ali tek u večernjim časovima. Bio sam i u srpskom restoranu u Dubaiju, koji se nalazi u delu Jumerijah, gde nema alkohola, ali ima sarme i punjenih paprika, ćevapa… nema svinjetine. Mnogi pitaju za cene, ima ih od do. Naprimer mi smo u jednom kinesko – filiponsko – indijskom restoranu za nas četvoro platili kompletnu večeru sa jagnjetinom i piletinom, salatama i sokovima 36 evra. To izađe 9 evra po osobi. Za te pare ne možete večerati ni u Srbiji u restoranima. Ali ima i nekih, ušli smo u jedan od takvih, gde je jedna porcija bifteka 500 evra. Naravno da nismo probali tako nešto, ali videli jesmo. Ovo je kratka gastronomska priča iz Dubaia, grada koji, bez sumnje, treba videti, ukoliko vam to finansije i vreme dozvoljavaju. Imate aranžmana preko srpskih agencija sa direktnim letovima, koji nisu preterano skupi.
Tekst: Stevo Grkinić
Slike printscreen TV Palma plus




















