Život 01.09.2025

SEPTEMBAR: Zlatno lišće, mirisi zimnice i poslednji sunčani dani

Septembar je mesec promena u prirodi i domaćinstvima – lišće poprima zlatne nijanse, dok se u kuhinjama pripremaju ajvar, turšije, džemovi i kompoti. Poslednji sunčani dani idealni su za šetnje i uživanje u jesenjim mirisima.

TV Palma Plus TV Palma Plus
johannes-plenio-RwHv7LgeC7s-unsplash
foto Johannes Plenio on Unsplash

Septembar je mesec prelaza, vreme kada leto polako predaje tron jesenjim danima. Lišće na drveću menja boju – od zelenih tonova do zlatnih, narandžastih i crvenih nijansi – i lagano opada, prekrivajući staze mekim tepihom. Šuštanje suhih listova pod nogama postaje jedan od znakova da priroda polako ulazi u svoj mirni period pred zimu.

Septembar je mesec pripreme za nove početke.
Deca se vraćaju školskim klupama, gradovi polako dobijaju ritam svakodnevnice, a priroda nas uči strpljenju i promenama.
Topli sunčani dani još uvek nas mame da šetamo, ali jutra i večeri donose svežinu i mir, podsećajući na polako dolazeću jesen.
U ovim jesenjim danima, šetnja pored reke ili kroz park pruža osećaj mira i pripreme za predstojeće mesece. Septembar nas podseća da je vreme promena i da svaki trenutak ima svoju vrednost – da uživamo u mirisu zemlje, šuštanju lišća i radosti stvaranja zimnice, dok se priroda polako sprema za zimski san.

Septembar donosi pravu jesenju idilu – lišće dobija zlatne i crvene nijanse, a u baštama i dvorištima pristiže bogat rod povrća i voća.
Ovo je mesec kada se pažljivo bira paradajz za ajvar, paprika za pečenje i turšiju, krastavci za kiseli krastavac, a šljive i jabuke za džemove i kompote.

U kuhinjama širom Srbije počinje sezona pripreme zimnice:

  • Ajvar i pečene paprike – klasična jesenja delicija koja neizostavno krasi svaki špajz.
  • Turšije – krastavci, karfiol, paprika i šargarepa u kiselom sosu, spremni za zimu.
  • Džemovi i kompoti – od šljiva, jabuka, kajsija i višanja, kao slatki podsetnik na leto.
  • Sosovi i kečapi – domaći sosovi od paradajza, začinjeni po ukusu porodice.
  • Sirupi i likeri – za ljubitelje prirodnih aroma i mirisa jeseni.

Osim zimnice, septembar donosi i poslednje sunčane dane za šetnje, berbu grožđa i uživanje u mirisu svežeg povrća i voća. Domaćice i domaćini u ovom mesecu imaju pune ruke posla, ali i zadovoljstvo u stvaranju zimnice koja će pružati toplinu i ukus tokom hladnih meseci.

Septembar je savršen podsetnik da priroda i kuhinja rade u harmoniji – dok lišće šušti pod nogama i jesen polako ulazi u gradove i sela, tegle se pune bojama i mirisima koji nas vežu za domaću tradiciju i tople porodične trenutke.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.