Ekonomija 22.11.2025

GLAMOČIĆ: Povezivanje i razvoj regionalnog tržišta kroz inicijativu Otvoreni Balkan

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić rekao je danas, posle otvaranja manifestacije "Food vision" u okviru Četvrtog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana u Hali 4 Beogradskog sajma, da je taj sajam važan za povezivanje i razvoj regionalnlog tržišta.

TV Palma Plus TV Palma Plus
fotoRADE PRELIĆ (STF)/TANJUG

„Mnogo važnije je da razvijemo dobre relacije između nas u regionu…mi ostajemo ovde da živimo. Pogotovo je Srbija veoma važna, jer smo najjači igrač na tržištu, koji najviše i trguje i zato je važno da se povežemo sa regionom“, rekao je Glamočić za Tanjug.

Ministar Galmočić je istakao da je ovaj sajam važan zbog svoje raznovrsnosti u ponudi hrane vina i turizma, u sklopu sa svetski priznatim somalijerima, najpoznatijim svetskim kuvarima koji se kroz njega predstavljaju, ali i zbog mladih polaznika u kulinarske škole koji imaju priliku da se sretnu sa kvalitetnim stručnjacima iz svog odabranog poziva.

„Impresionirani su kakva je ovde oprema na sajmu, da do sad nisu imali priliku da vide takve kuhinje, da je sve ovde stavljeno na raspolaganje, i koliko je Srbija u prethodnih nekoliko godina napredovala u ovom sektoru. Zatim sam razgovarao sa distributerima kulinarske opreme i kažu da je Srbija najveće rastuće tržište u celom regionu“, dodao je Glamočić

Kuvari su posebno istakli kvalitetom mesa mangulice, naše autohtone vrste.

Napretku sajma najviše svedoči priznanje UFI, koje je sajam dobio pre nekoliko dana, svrstavjući ga među četiri najbolja evropska sajma u ovoj oblasti, rekao je Glamočić.

„Treba da iskoristimo priču o Otvorenom Balkanu, da se još bolje povežemo, a najbolje u prilog tome govori što svake godine sve više poslovnih susreta organizuje, ove godine 1.500“, rekao je on.

Dodao je da će od sutra sajam biti otvoren i za posetioce i da će svaki dan biti organizovano humanitarsne veče, gde će građani imati priliku da doniraju 3.000 dinara, a da za taj novac probaju tri kombinacije hrane i vina.

Izvor: Agencija Tanjug

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.