Lokal Recepti 27.10.2025

DOMAĆI DŽEM OD ŠIPKA: Ukus koji ne može da se uporedi sa džemom koji se pravi od koncentrata

Džem od šipka mnogima je omiljena vrsta džema, ali većina današnjih domaćica kupuje gotov koncentrat koji samo skuvaju.

TV Palma Plus TV Palma Plus
Violeta Živković
fotoTV Palma Plus

Violeta Živković iz Šantarovca jedna je od retkih domaćica koja još uvek pravi domaći džem od šipka. Pošto je on najzahtevniji za kuvanje, jer je proces dugotrajan, pomaže joj svekrva Biljana, koja joj je, veli, desna ruka. Njih dve već danima pripremaju ovaj najzdraviji džem i do sada su skuvale 68 tegli. Nekada su godišnje pravile i po 200 tegli, ali iz godine u godinu smanjuju količinu. Za deset tegli džema potrebno je oko 7 kilograma šipka.

-U zavisnosti od vremenskih prilika, šipak se bere krajem septembra i u oktobru, a može i u novembru. Pošto je reč o samonikloj biljci, koja može da se nađe u brdsko-planinskim predelima i po neobrađenim njivama, te nije zagađena. Zbog toga, ali i zato što sadrži veliku količinu vitamina C, kao i zbog toga što ne stavljam konzervans, džem od šipka jedan je od najzdravijih – kaže Violeta Živković za portal TV Palma Plus.

Ona dodaje da se ova poslastica pravi u manjim količinama, jer samo tako može da bude kvalitetan. U jednoj turi kuva oko 14 kg.

-Šipak najpre prosejem da bi s njega spala prljavština. Zatim ga stavim u zamrzivač kako bi smekšao, a onda skidam kapice, perem ga i ceo plod stavim u vodu da se kuva. Kuvam ga oko 7 sati. U toku kuvanja dodajem voda. Kada plod bude skroz mekan, miksiram ga uz dodatak vrele vode, a onda ga, takođe uz dodatak vode, pasiram. Kožicu ploda i semenke izdvajam i bacam. Sve radim ručno i dok je šipak vruć, jer bi se stegao ako bi se ohladio. Sledi ceđenje kroz rešetke. To radim tri puta. Kašikom pritiskam kroz cediljku, a treći put ga cedim bez pritiskanja, kako bi se odstranile dlačice – otkriva nam tajnu ova vredna domaćica.

Ona potom tečnu masu koja se dobije ceđenjem stavi na šporet da provri i doda šećer.

-Kuvam ga nekoliko sati uz neprestano mešanje. Sada imamo mešalicu, pa je mnogo lakše. Ranije sam ručno mešala. Kuvan džem sipam u tegle koje sam prethodno, kao i poklopce, zagrejala u rerni. U vrele tegle se sipam vreo džem. Tegle ne zatvaram odmah, jer poklopci mogu da izlete. Zatim zatvorim tegle, okrenem ih naopako. Tako odstoje neko vreme, potom ih okrenem i ostavim na hladno mesto – kaže Violeta i dodaje da džem od plodova šipka ne može da se uporedi sa džemom koji se pravi od koncentrata.

Komentari

  1. Katarina kaže:

    Svaka čast!

  2. Bojka kaže:

    Šantatovac u srcu.

  3. Dragan kaže:

    Lep prilog

Odgovori korisniku Dragan Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.