Najsavršenija pasta karbonara
Pasta karbonara je italijanska pasta za koju se veruje da je potekla iz regije Lacio, a budući da u njen sastav ulaze sastojci koji su poznati i kod nas, brzo je postala jedan od omiljenih recepata mnogih gurmana.

- Sastojci
200gr Testenine Spaghetti
150gr mesnate slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata
2 kašike maslinovog ulja
2 žumanca
2dcl kisele pavlake
1 čen belog luka
po ukusu biber, so, seckani peršun
malo rendanog parmezana -
Priprema1. U kipuću, predhodno posoljenu vodu, staviti špagete da se kuvaju.2. U isto vreme, na dve kašike maslinovog ulja propržiti sitno seckanu slaninu, svinjsku pečenicu ili dimljeni svinjski vrat dok ne porumeni i ne postane blago hrskavo. Potrebno je oko 5 minuta. Pred sam kraj, dodati propasiran čen belog luka i promešati.3. U posebnoj posudi dobro izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu mesu uliti u tiganj sa dinstanom svinjskom pečenicom i mešati dok ne proključa – oko 2 minuta, i odmah skloniti sa vatre.4. Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procediti ih i sipati u veću, dublju činiju. Preliti ih prelivom (ostavite 2-3 kašike za kraj, kako bi prelili time celu porciju) i dobro izmešati, kako bi se špagete i preliv dobro sjedinili.5. Gotove špagete prelijte ostatkom preliva i prstohvatom suvog usitnjenog peršuna.


















