Recepti 02.09.2025

Prevrnuti kolač sa šljivama

Mirišljavi kolač sa šljivama, jednostavna jesenja poslastica.

TV Palma Plus TV Palma Plus
1000035900
fotoTV Palma Plus
  • Sastojci:
    500-600g zrelih šljiva
    2 kašike šećera (za voće)
    1/2 kašičice cimeta
  • Za testo
    2 veća jaja
    5 kašika šećera
    1 vanil šećer
    2 dl jogurta
    1 dl ulja
    3 kašike griza
    5 punih kašika brašna
    1/2 vrećice praška za pecivo
    i još:
    1 puna kašika kakaa
    1 kašika jogurta
  • Priprema

1. Operite šljive i očistite od koštica. Manje presecite na polovine, a ako su velike, na četvrtine. Ja sam imala dve sorte, pa sam ovaj put izmešala. Čak sam dodala i malo crnog grožđa. Pospite očišćeno voće šećerom i cimetom, pa dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta.
2. Okrugli kalup prečnika 24cm obložite papirom za pečenje, pa poređajte voće da pokrije dno.
3. Umutite jaja sa šećerom, dodajte tečne sastojke, zatim i suve, pa izmešajte lagano, da ujednačite smesu. Zatim uzmite drugu činiju i u nju prespite polovinu dobijene smese. U drugu smesu prosejte kakao, dodajte i kašiku jogurta, pa dobro izmešajte.
4. Preko voća lagano prelijte žuto testo, tako da prekrije voće ravnomerno. Zatim prelijte i smeđi deo testa. Stavite u rernu zagrejanu na 190C, posle 15 minuta smanjite na 180C, nastavite da pečete još 15-ak minuta, zatim rernu isključite i ostavite tako još 5 min. Prilagodite vreme pečenja svojoj rerni (pekla sam kolač na drugom nivou od pet, bliže donjem grejaču). Izvadite pečeni kolač i ostavite desetak minuta, zatim ga poklopite tanjirom za posluživanje i izvrnite naopako. Skinite papir za pečenje.
5. Služite kolač tek malo prohlađen, dodajte uz svaku porciju po želji malo šlaga ili sladoleda od vanile.

fotoTV Palma Plus