Recepti 09.11.2025

KUVANI KUPUS: Zdravlje i čaroban ukus u istoj porciji

Kuvani slatki kupus zdrav je iz više razloga, a najčešće se kuva sa svinjskim ili jagnjećim mesom.

TV Palma Plus TV Palma Plus
sladak kupus
fotoTV Palma plus

Ovo povrće bogato je vlaknima, koja pospešuju rad creva, sadrži antioksidante, koji smanjuju upalne procese u organizmu, a pomaže i u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Najbolje je pripremiti ga sa svinjskim mesom, koje je bogato zdravim mastima i proteinima.

Masti iz mesa ne samo što će doprineti dugotrajnom osećaju sitosti, već će pomoći u apsorpciji vitamina.

KUPUS SA SVINJETINOM

Glavicu svežeg kupusa treba očistiti od uvelih i oštećenih listova i korena, a potom ga iseći na krupnije komade.

Komade kupusa ređati u dublju šerpu, dodati glavicu iseckanog crnog luka, četiri čena belog luka, 300 grama šargarepe, celer, a potom i so, biber i alevu papriku po želji.

Potom dodati oko 150 ml vode, tri krmenadle ili neko drugo meso i poklopiti šerpu. Kupus kuvati na srednjoj temperaturu oko sat i po.

KUPUS SA JAGNJETINOM

Kilogram jagnjetine izrezati na komade.

Dinstati s glavicom narezanog crnog luka i kašikom mašti.

Kilogram svežeg kupusa izrezati na krupnije komade, staviti nameso, doliti vodu da ogrezne, posoliti po želji i kuvati.

Kada je jelo kuvano, zapržiti kašikom masti, kašikom brašna, alevom paprikom, šoljicom paradajza ili naseckanim svežim parajzom.

Na kraju dodati seckani peršun i malo celerovog lista.

Tagovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.