Recept za domaći ajvar
Najukusniji ajvar koji krasi Vašu trpez tokom celog zimskog perioda.

Krajem avgusta i početkom septembra je najbolja sezona za papriku. Iskoristite je i priredite sebi zimsku poslasticu za celu kuću.
Jedan od najukusnijih tipova ajvara se dobija od paprike „makedonke“, samo budite brzi kako bi ste je nabavili dovljno, jer joj je sezona kratka i brzo se rasprodaje.
SASTOJCI
- paprika makedonka
- jedna vlaša zejtina
- so
- 100-150g šećera
- jedna kašičica sirćeta
PRIPREMA
- oprati sve paprike
- položiti po peškirima i ostaiti da se osuše do sutra
- ispeći papriku ravnomerno (može na ringli ako je manja količina, za veće je preporučljivo kube loženo drvima)
- ispečene paprike ostaviti da se ohlade do ujutru (poželjno je spakovati ih u kese i vezati zbog mirisa po kući)
- sutradan oljuštiti papriku (skinuti nagorelu kožicu, peteljku i izvaditi semenke)
- ostaviti da se ocede preko noći
- samleti papriku
- uzeti širok lonac i u njemu kuvati samleveni ajvar
KUVANJE (recept važi šerpu sa količinom 5-7 kg mlevene mase u ispečenom i oceđenom stanju)
- dodavati od 1/2 – 2/3 zejtina u zavisnosti od suvoće ajvara
- dodati 2-3 kafene kašičice sirćeta radi blage konzervacije
- 1-2 supine kašike šećera
- dodavati so po ukusu
- konstantno mešati dok kako ne bi zagoreo
- ajvar je dobro ukuvan kada prilikom povlačenja kašike na dnu šerpe stoji odvojeno, kao dve obale reke
- šerpu sa skuvanim ajvarom pokriti krpom i ostaviti da se ohladi
PRIPREMA TEGLI
- dobro oprati tegle za skladištenje
- osušiti tegle, staviti ih u rernu na 50 stepeni radi pasterizacije i ostaviti 20-30 minuta u rerni
- oprati i osušiti poklopce za tegle (po mogućstvu uvek nove; bitno je da na njima nikada nije bilo buđi)
- izvaditi tegle iz rerne i ostaviti ih da se ohlade
- kada se tegle i ajvar ohlade može se početi sa presipavanjem
SKLADIŠTENJE
- bitna napomena je da se prilikom punjenja gleda tegla sa strane i „džepove“ koji se formiraju po zidovima tegle razbijati drškom kašike kako se ne bi formirala buđ unutar tegle
- ostaviti između poklopca teglice i ajvara prostor od oko 1,5-2cm
- po završetku punjenja tegli i razbijanja „džepova“ poravnati kašikom vrh ajvara
- obrisati unutrašnje ivice tegle pri vrhu u prostoru koji stoji između ajvara i poklopca (detaljno očistiti kako ne bi došlo do formiranja buđi)
- posle čišćenja tegle staviti je u rernu i zagrevati na 50°C
- kora na površini ajvara u tegli će se formirati za nekih 30-40min
- na novo formiranu koru sipati zejtin koji će dalje štititi od formiranja buđi
- zavrnuti poklopac i skladištiti teglu


















